neděle 16. prosince 2012

RC Review - Dědička





Autor - Amanda Hockingová
Název - Dědička
Díl - 1
Rok vydání - 2012
Počet stran - 310





Hodnocení: 4/5
Anotace:
Vstupte do světa Tryllů!
Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes.
Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká...
Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala.

Reakce po dočtení knihy: Škoda, že ten konce byl tak rychlej :(

Vždycky se myslela, že je jiná, že ji ostatní nemají rádi. Že nepatří mezi ně a nikdy mezi ostatní nezapadne ať by se snažila sebevíc... jenže netušila jak moc blízko pravdě je.

Když byla Wendy malá, neměla ráda panenky, čokoládové dorty, a neměla ani milující maminku jako ostatní holčičky. Na její narozeninové oslavě se definitivně ukázalo, že její maminka je blázen... tedy všichni si to mysleli. Když na Wendy zaútočila nožem, jediná rodina, která jí zbyla byl bratr Mat a teta Maggie.
Trauma z dětství se na ní nejspíše podepsalo, protože se kvůli ní rodina musela přestěhovat už z několika měst. Ve škole s nikým nevycházela a šikanu se prostě nenechala líbit.  Když Wendy nastoupí opět do nové školy a doufá, že tahle škola bude jiná, moc štěstí mít nebude.
Finn, její spolužák jí neustále pozoruje, Wendy už to nehodlá trpět, ale když na ní Finn vybalí, že není člověk, ale troll, vlastně trill (trillové nechtějí aby se je spojovali s nechutnými zelenými monstry), Wendy mu nechce věřit. Ovšem ví, že je jiná... věděla to vždycky. 
Musí opustit všechno co kdy měla ráda. Fnn jí odvede "domů" a chce jí ukázat její matku, bohužel má asi tolik mateřského citu jako její nevlastní matka, která se jí pokusila zabít. Wendy to tam nesnáší. Musí se pořád slušně strojit, na každého se usmívat a chovat se jako pravá dáma, protože se to od ní vyžaduje. S Finne se začne pomalu sbližovat, ale její matka jí to nechce dovolit... není pro ní dost dobrý.

Z děje vám už moc neprozradím... neubránila bych se spoilerům.
Ze začátku jsem se nemohla ubránit tomu, že mi Dědička hrozně připomíná Křídla od Aprilynne Pike. Kdo četli obě knihy mi musí dát za pravdu, že v prvních stránkách se podobností nejde nevšímat. Obyčejná dívka, začne chodit do nové školy potká nějakého mladíka, který jí poví, že není obyčejný člověk atd. Proto jsem byla velice ráda, když se s ubíhajícími stránkami tato podobnost vytrácela, a mě před očima probíhal zcela nový příběh.
Asi tak jedné co se mi na knize nelíbilo (co si vzpomínám ;)), je, jak už jsem se v reakci po dočtení zmínila, konec. Přišel mi příliš uspěchaný, jakoby Amanda potřebovala dopsat ty poslední stránky do konce uzávěrky, která měla být každou minutou. No myslím, že kdyby se tam pár stránek ještě objevilo, příběhu by to vůbec neuškodilo.
Celkově se mi knížka líbila, nepatřila k těm mým nej nej, ale určitě bych ji doporučila dál. Takže vy jí zkuste... přece nebudete riskovat to, že se třeba zrovna tenhle příběh bude ten váš...

Velice bych tímto chtěla poděkovat nakladatelství Fortuna Libry, za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete objednat zde

1 komentář:

  1. Mne sa tiež knižka lúbila 8)
    akurát to pobehovanie sem a tam sa mi nelúbilo, ale nápad je skvelý 8)

    OdpovědětVymazat