úterý 7. února 2012

Review - Pokrevní pouta







Autor - Richelle Mead

Název - Pokrevní pouta

Díl - 1

Rok - 2011

Počet stran - 330

Anotace:
Hodnocení: 4 a půl/5
Vampýrské akademie pokračuje! Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného. Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnout uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.

Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…


Reakce po dočtení: Ách... to je teda fááák hustý! Kdy vyjde další díl!!!

Že byste čekali Rose a Dimka? Ne ne, tohle je úplně o někom jiném. Sydney Sageová, se snaží ospravedlnit a napravit si svou reputaci. Když pomohla dhampýrce Rose, udělala si ve své práci jako alchymistka, opravdu hodně špatnou pověst. Najednou se jí, ale naskytne možnost ukázat ostatním a hlavně jejímu otci, že se na svou práci hodí. Má se postarat o mladou morojskou princeznu Jill Dragomirovou.



Když ji otec jednoho dne v noci vzbudí a řekne jí aby se připravila, má Sydney strach, že ji stihne trest za to "provedla". Náhle ale zjistí, že přítomnosti ostatních alchymistů v jejím dome by mohla využít k nápravě, chce pomoct za každou cenu. Jenže ji v tom chce zabránit jeden její známí (kterého raději neměla) Keith. Znají si už řadu let, ale Sydney ho prostě nemá ráda, prostě ho nesnáší.



Jen co začne chodit "do školy" spolu s Jill a Eddiem (jako sourozenci), je z toho Sydney trochu nervozní. Ne že by je neměla ráda, ale pořád se v ní ozývá to co ji od mala tloukli do hlavy. Vampíři a dhmapíři jsou špatní. Snaží se být dobrá alchymistka a přinést oběť, takže se s tím musí smířit. 

Časem, ale zjišťuje, že si je celkem oblíbila a bere oba jako kamarády. Až na jednoho natvrdlého vampíra. Adriana. Sydney neví co si oněm má myslet. Někdy v něm vidí jak se snaží a i jeho bolest, ale občas se vůbec nechová jako ten samí člověk a v Sydney se přelívají pocity lítosti a pochopení s naštvaností a nechápavostí. Když vše nakonec zjistí jak se VŠECHNO má zjišťuje všechno co mohla ztratit a jaké následky mohli nést činy jiných.

Moilnijské značky

Můj celkový dojem z této knížky je velice pozitivní. Představuju si pod ní začátek něčeho velkého. Nijak mi nevadilo, že se v této kníže Rose mockrát neobjevila. Svůj vlastní příběh si už prožila, tak proč z toho dělat nějakou sáhodoulouhou nezábavnou knížku (ikdyž věřím, že Richelle by se zase moc povedla). Hlavně se mi líbilo, že Adrian dostal volné místo a v této sérii se bude moct více ukázat. Jak jsem zjistila i Sydney je velmi složitá a velmi zajímavá osoba. Takže je na co se těšit.

Myslím si, že nejlepší bylo snad těch posledních pár stránek. Děj se nakonec vyvinul a stočil úplně jinam než sem čekala a to se mi moc líbilo. Nebolo to jako tím stylem, že je třeba vrah a vy myslíte, že víte kdo to je, ale nakonec se zmýlíte. To co se stalo na konci :D... se absolutně nečekala, že by se tahle situace mohla naskytnout natož od toho dotyčného. Jsem moc zvědavá co na ni řeknete vy. 

 Nejradši bych knihu ohodnotila 5 - červené srdíčko, ale nechávám si ten půl bod na další díl. Opravdu se mi moc líbilo. Ráda bych vám toho o téhle knížce řekla víc, ale nechci vám zkazit dojem, pointu ani překvapení. DOPORUČUJU.

 

12 komentářů:

  1. Po pravdě řečeno, jsem z téhle knihy nebyla nadšená, ale chápu, proč ji má tolik lidí rádo. Adriana zbožňuju, ale stejně už to pro mě není ono, VA bylo prostě něco jiného... Byla jsem dost překvapená, když jsem se koukala, kolik dílů Richelle plánuje!

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem vůbec nezaregistrovala. Nevíš kolik jich teda nakonec bude?
    NO a já si tuhle sérii snařím moc nespojovat s VA beru to jako kdyby to k sobě nepatřilo, protože jinak by se mi stískalo po Rose a Dimkovi. Ale každý to vidí jinak to je jasný :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mělo by jich být 6, což mi přijde docela dost a myslím, že asi nevydržím číst celou sérii...
    Já jsem právě byla naštvaná, protože mám ráda Adriana a tak mě dost rozzuřilo, jak se k němu Rose zachovala. Dimitriho mám ale taky ráda, jen trochu jinak xD

    OdpovědětVymazat
  4. Celou sérii miluju a jsem ráda, že jsme ji začala číst hned po vydání v ČR a ne až oté, co s upíry začal být boom, cejtim se pak líp, než jako ovce z davu.:D Každou z esti knih jsem si užívala na 110%, tuhle knihu bohužel jen na 100% :D, holt akademie je něco kapku jiného, že?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo. Ale po pravdě první Díl VA mi přišla taková normál a co se z ní pak vyklubalo? No uvidíme jak na tom budou další díly ;)

      Vymazat
  5. Už aby byla Zlatá lilie! :)... VA je úžasná série a PP bude určitě taky... už jen podle prvního dílu :)...

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se to docela líbilo Adriana zbožňuju v VA jsem chtěla ať s ním Rose zůstane ;-) Jen jsem trošku měla problém s povahou Sydney, tak docela mi nesedí, ale četlo se to dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  7. já jsem těžkej nadšenej VA, takže tohle mě určitě tady nadchne... miluju Richelle a její styl psaní:)

    OdpovědětVymazat
  8. Už se emůžu dočkat zlaté lilie. Myslím, že tahle série bude stejně tak nadupaná jako VA. Sydney nebyla moje favoritka ve VA, ale tady jsem si k ní našla cestičku a začala ji mít ráda. Škoda, že od tebe nedostala 5 hvězdiček. :D Doufám že u dalšího dílu se jí to povede!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedostala 5 hvězdiček, protože si nechávám rezervu na další díl ;). Doufám, že PP se budou taky tak pěkně rozjíždět jako VA :D

      Vymazat
  9. Hodně si chci knihu přečíst, protože jako RC dostanu druhý díl, ale Vampýrskou akademii jsem nečetla, myslíš, že je to problém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ti pár souvislostí ujde, ale jin zásadní z VA tam není... většinou je to všechno dobře vysvětlené ;)

      Vymazat