neděle 8. července 2012

Review - Nádherná zmatek




Autor - Garciová K., Stohlová M.

Název - Kronika prokletých zaklínačů: Nádherný zmatek

Díl - 3

Roky - 2012

Počet stránek - 496




Recenzi na první díl naleznete ZDE.
Recenzi na druhý díl naleznete ZDE.


Hodnocení: 4/5

Anotace:

Ethan Wate si myslel, že si už zvykl na podivné, nemožné události, které se poslední dobou dějí v jeho rodném Gatlinu, jižanském zapadákově. Jenže teď, když se Ethan a Lena vrátili domů, slova podivné a nemožné získala úplně nový význam. Gatlin sužují záplavy kobylek, rekordní horka a pustošivé bouře, zatímco se Ethan s Lenou snaží pochopit důsledky Lenina zásadního rozhodnutí. A s ubíhajícím časem začíná být jasná jediná otázka: Co – nebo koho – je třeba obětovat pro záchranu Gatlinu?




Moje reakce po dočtení knížky: Zaklínači frčí čím dál víc...

Sedmnáctý měsíc skončil. Rovnováha byla narušena. Ovlivní to svět Zaklínačů i Smrtelníků. Musí být nastolen nový Řád. Ale kdo ho nastaví? Světlo nebo Tma. Osmnáctý měsíc se blíží a svět už nikdy nebude takový jako dřív...

Lena se musela vyžádat sama a to mělo své následky. Svět se tím od základů změnil. Gatlin sužuje sucho, nenažrané kobylky ničí úrodu a tornáda jsou tu na denním pořádku. Ani zaklínačský svět nezůstal nedotčen. Na Ravenwoodu je všechno vzhůru nohama. Celá rodina se bojí. Mají strach používat svoje schopnosti, protože začínají být nevyzpytatelné. I Lena se bojí. Nezná meze svých schopností a bojí se aby nezničila svět. 

Ethan se vzpamatovává ze záchrany Leny a rozštěpení Sedmnáctého měsíce. Netuší co je čeká a ikdyby to věděl, nic by s tím nedovedl udělat. Ale není sám kdo se snaží uvést věci zpět do pořádku. Amma (jeho hospodyně) je ponořena do svého věšteckého světa a snaží se přechytračit osud. Nikdo neví co se má stát ani co se stane, ale všichni vědí, že to nebude nic hezkého. Temná strana se nevzdává. Chce si podmanit svět a nenechá ho bez úhony. Snaží se na život smrtelníků seslat zlo a démonům, které seslal na Gatlin Lenin prapradědeček, se to velice daří.

Na tomto třetím dílo se mi líbilo, že se zde více projevila osobnost postav. Celý příběh jste se po kouskách zjišťovali nové a nové útržky ze života Smrtelníků i Zaklínačů. Moje oblíbená postava, Link, samozřejmě nezklamal. Když se z něj stal čtvrtinový Inkubus (jak Ethan s oblibou říká Linkubus), se za ním točí spousta holek a Ridley (Lenina sestřenka) na ně dosti žárlí. Přestože už není Siréna, ale pouze smrtelnice, nehodlá se tohoto života vzdát. 

Možná se to bude zdát zvláštní, ale zalíbila se mi jedna záporná postava z minulého dílu. Johny Breed. V tomto díle se ukazuje v cela novém světle. Všechno není vždy tak jak se zdá.

Mojí jedinou výtkou (možná si někdo pamatuje, že jsem to zmínila i u minulých dílů) je to, že se mi nelíbili až moc podezřelé náhody a trochu nevysvětlitelné věci. U některých scén se mi zdálo, že nebylo přesně vysvětleno, kdo se kde vzat a jakto, že se to tak stalo.Možná to tak bylo udělané úmyslně, ale mě to občas trochu vadilo. Přišlo mi, že to je asi tím, že knihu psali dvě spisovatelky. Jako by se občas zapomněli dohodnout, která co napíše ;).

Musím se přiznat, že tato recenze psala hodně těžko. I když měla knížka skoro pětset stránek. Vůbec jsem nevěděla co přesně do recenze napsat. Většinou mám aspoň trošičku představu o čem budu psát, ale tady jsem měla vygumováno. No, ale nějak jsem to sesumírovala ;).

Přestože tento díl hodnotím stejně jako dva předchozí díly, musím říci, že třetí díl byl zatím nejlepší. Asi to bylo tím, že se skoro pořád něco dělo a nebylo to jen o vodění za ručičku a tak. I když sem tam se něco takového objevilo, ale všeho tam bylo tak akorát a já jsem si tento díl celkem užila.


2 komentáře:

  1. Teď ji právě čtu a souhlasím :).

    OdpovědětVymazat
  2. Ešte som túto knihu nečítala, ale akonáhle sa k tomu dostanem určite sa do nej pustím aj keď ma predchádzajúce diely nijako zvlášť neoslovili.

    OdpovědětVymazat