úterý 26. června 2012

RC Review - Hladová přání





Autorka - Tereza Matoušková
Název - Hladová přání
Počet stran - 98
Rok vydání - 2011









Hodnocení: 3 a půl/5
Anotace :
Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny. Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo. Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?


Moje reakce po dočtení knihy: Čeští spisovatelé začínají...


Slovo. Prosba. Kouzlo. Co nevinnějšího může být než vyslovit jedno prosté přání? Nic? To se velice mýlíte. Jedno přání a kapička krve můžou změnit nejenom váš život, ale celý svět. 

Jukata, malá schovanka opata z kláštera Tark Itlen, miluje život, své přátele, rodinu, hračky i příběhy z bájných dob. Jednoho dne objeví spolu se svým "skorobratrem" Femorianem stovky let starou chodbu. Kdyby jen tušili co je v ní čeká nikdy by nepodnikli cestu do jejích útrob.

Když malá Jukata nalezne v chodbě malého "skřítka", kterému říká Cukrátko, celý její život se změní. Ze začátku vypadá Cukrátko jako její přítel, ale po nějaké době se ho Jukata nemůže zbavit. Malá dívka chtěla splnit pouze několik přání a "skřítek" jí je za trochu krve byl ochoten poskytnout. Bohužel nikdo nevěděl, že přání mají i vedlejší účinky...

Nápad s Podmořím se mi velice zamlouval. Svět uvěznění pod tisíci metry vody, fungující a stále živ, je originálním počtením. Například mechanický měsíc nebo zvíře se šesti končetinami, byla velice zajímavá ochutnávka zdejšího světa. Bohužel mě mrzela, že jsem se o tom to světe dozvěděli tak málo. No snad v dalším díle.

U nakladatelství jsem četla, že tato kniha má být pro dětskou generaci. Dějově se mi tam knížka celkem hodila, ale některé scény, které byli okořeněné trošičkou těch vulgarit (což neodsuzuji), se pro děti vážně nehodí. Ale pro takového dospívajícího puberťáka nebo klidně i dospělého fanouška  drsnějších pohádek, se tento příběh velice hodí ;)

Slyšela jsem o téhle knize mnoho. Některým přišla nic moc, druzí z ním byli nadšení, dalším přišla jako blbost a jiní jí hodnotili jako začátek něčeho velkého. Mě se příběh i nápad moc líbil. Možná si řeknete proč tedy má kniha jen takovéto hodnocení? Je to proto, že mi knížka přišla příliš krátká a nepohrdla bych několika stránkami navíc. Přesto si nestěžuji a knihu chválím. Vytvoření jiného světa (i když ještě málo popsaného) i zajímavých rolích mi přišlo jako velice pohodové čtení.




Velice bych tímto chtěla poděkovat nakladatelství Krigl, za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde.



1 komentář:

  1. Ahoj, určitě by to nevadilo, pokud vyhraješ, tak počkám dokud nepřijedeš a neozveš, myslím, že v tom není žádný problém :).. děkuju za účast v soutěži, přeju hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat