čtvrtek 31. května 2012

RC Review - EREBOS





Autor - U. Poznanski

Název - EREBOS: Hra, která zabíjí!

Rok - 2011

Počet stran - 318








Hodnocení: 5/5

Anotace:

Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud poslouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


Moje reakce po dočtení: To už je konec? :(


Hra, která má na vaši náhodně položenou otázku odpověď? Hra, která myslí a snaží se předvídat vaše další kroky? Umělá inteligence. Říkáte si, že je to nemožné. Je to tak. Toto je Erebos. Vstup nebo se vrať...

Když se jednoho dne nedostaví Nickův kamarád na trénink basketu, ještě netuší co se za tím vším skrývá. Po škole kolují malé balíčky s DVDčky, ale nikdo mu nechce říct co ne nich je. Po chodbách se začínají loudat ospalý "zombíci", kteří jsou hrozně tajnůstkářští. Nickovi to už přijde podezřelé. Když mu jednoho dne spolužačka nabídne malí plochý balíček, ochotně jí slíbí, že nikomu nic nevyzradí a bude zachovávat pravidla. Chudák Nick, kdyby jen věděl...

Sarius. Temný elf. Rytíř. Bude schopný splnit všechny úkoly, které mu žlutooký posel dá? Úkoly, které se musí plnit i ve skutečném životě?

Nick, už začal být na hře docela závislí jako všichni ostatní. Hra ho pohltila a on se od Sariuse nemůže odtrhnout. Je to jeho druhé já. Utínání hlav a boje v aréně přijdou Nickovi jako skutečná součást jeho života. Když se vše uvědomí je už skoro pozdě. Ale přece se mu podaří zabránit tomu, čeho by celý život litoval. Když si uvědomí, že málem zabil člověka, jen proto aby dosáhl o pár úrovní výš,  je načase aby se nad sebou zamyslel a něco s tím udělat.

Spolu s dívkou od něj ze školy, Emily, do které je zamilovaný, se všemu snaží přijít na kloub. Nejsou na to sami a trhlý Victor a Nickův kamarád Jamie se snaží zjisti co nejvíce informací. Když odhalí hlavní úkol Erebosu a jeho celý příběh snaží se zachránit co se ještě dá.

Řeknu vám, je mi fakt líto, že tohle je knížka bez pokračování. Když jsem si o ní do nakladatelství psala, netušila jsem, že se mi opravdu bude líbit. Popravdě jsem čekala průměrnou knížku o hře, ve které lidičky běhají s pistolema a hází po sobě granáty. No trošičku jsem se spletla :D. Dobrodružství spojené s thrilerovým nádech s kapičkou romantiky. Přesně něco pro mě. Musím vám říct, že dokopu i svého přítele aby si tu knížku přečetl, protože on takové ty počítačové hry hraje a já bych chtěla vědět co na knížku řekne. No uvidíme.

Musím se přiznat, že od Erebosu není lehké se odtrhnout. Není divu, že hráči byli tak závislý a spojili se se svojí postavou. Jen když jsem knihu, četla byla jsem úplně "zažraná" do pasáží, které probíhali v Erebosu. A řeknu vám já nejsem nijak velký fanda počítačových her.

Sama nevím proč na mě takhle kniha zapůsobila. Každopádně jsem z ní nadšená. Oplývá originalitou i jistým kouzlem čtivosti. Tento příběh byl pro mě novou a nesmírně záživnou zkušeností. Uvidíme jak na tom budete vy. 





Velice bych tímto chtěla poděkovat nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde.

5 komentářů:

  1. To vyzerá naozaj super, už dávno som si to chcela prečítať, ale nevedela som presne, že o čo konkrétne ide, tak teraz to už viem a znie to fakt zaujímavo 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky vůbec nevěděla očem to je. Jen, že to je o náké hře a tak, ale musím fakt říct, že sem byla opravdu hodně mile překvapena ;)

      Vymazat
  2. Erebos mě začíná dost zajímat. Zatím jsem o tom četl jen pochvalné recenze a to spojení s hrou se mi dost líbí. Asi si to budu muset přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem nedávno četla a naprosto mě nadchla, autorce se povedlo děj vykreslit neuvěřitelně poutavě a číst tenhle příběh byl skvělý zážitek, zdálo se mi opravdu jednoduché vžít se do pocitů hlavní postavy. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku znám (zatím) jen z knižních blogů. Anotace zní zajímavě, ale ta obálka mi připomíná komouše a obočí jednoho sovětského prezidenta :DD
    Po přečtení tvojí recenze mám na knihu jiný pohled. Myslela jsem si, že to bude spíš pro nějaký kluky "ajťáky", ale vůbec to tak nevypadá. Naopak, kouknu se nejspíš i po této knížce, až se začtu, nebude problém. Přijde mi totiž, že je škoda, že ty lepší knížky jsou většinou na série :/

    OdpovědětVymazat