čtvrtek 2. srpna 2012

Review - Divergence





Autor - Veronica Roth

Názvev - Divergence

Díl - 1

Počet stran - 339

Rok - 2012

 




Anotace: 

Hodnocení: 4 a půl/5
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

 

A moje reakce po dočtení: To je drsný jak šmirglpapír!


Představte si, že by se váš život musel ubírat pouze jedním směrem. Museli by jste si vybrat svoje poslání a neopustit ho do konce života. Jedna volba může změnit celý váš život. Jak tedy zvolit...

Lidem se už přestalo líbit jak to na Zemi chodí. Věčné války, přetvářka, zlo a mnoho dalších věcí, vnuklo lidem nápad utvořit fungující komunitu. Žádný člověk není stejný a nemá stejné vlastnosti. Proto vymysleli pět frakcí: Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Upřímnost a Mírumilovnost. Lidé mají vždy právo volby a musí si vybrat ve, které frakci chtějí strávit zbytek svého života. Člověk milující knihy si vybere Sečtělost. Člověk, který nepohrdne nebezpečím se přidá k Neohroženým. Ale není to tak jednoduché jak se zdá. Někdo se však nemusí hodit pouze do jedné frakce. Takovýmto lidem se říká Divergentní... ale o nich se nesmí nikdo dozvědět.


Dívka jménem Beatrise (Tris) čelí této volbě. Narodila se jako Odevzdaná, ale není si jistá, že život v této frakci dokáže zvládnout. Není dost nesobecká aby tento úděl mohl nést celý život. Proto se rozhodne pro Neohroženost. V Neohroženosti to vůbec není lehké. Výcvik, kterým Tris prochází, ji ovšem naučí mnoha užitečných věcí, které co nevidět určitě použije...

Někomu se už nejspíše přestalo líbit, jak vše funguje a nenechá to tak být. Mezi frakcemi to začíná vřít a brzy se něco zvrtne. Jenže nikdo neví jak to zastavit. Musí jen doufat, že té zkáze dokážou zabránit.

Když se objeví kluk s přezdívkou Čtyřka, Tris od něj nemůže odtrhnou oči. Něco jí k němu táhne. Není krutý jako většina z Neohrožených, nebojí se postavit za někoho aby mu pomohl, protože on věří, že odvaha nespočívá nejen v pouhém překonání strachu, ale také postavit se nespravedlnosti čelem. Tris se do něj asi zamilovala...

Nejspíše jste už mnozí pochopili, že knížka je velice originální (což mi přijde, že je v poslední době  většina :D). Původně jsem si Divergenci představovala poněkud jinak, ale s její obsah jsem byla velice spokojená. Je pravda, že mě v některých chvílích svými rozhodnutími Tris trošičku štvala, ale možná to tak být muselo. Také mě docela zarazilo, že autorka nechala několik postav jen tak zabít. Dobře jen tak to nebylo, ale v některých chvílích mi to přišlo docela kruté, ale v tom byl nejspíš účel. Také se mi moc líbil vztah, který si utvořili Tris a Čtyřka. On byl tak hezky pozornej (i když to tak nevypadalo), ale nedivím se, že se do něj Tris zakoukala.


Nemohu říct, že by mě knížka zklamala nebo tak, ale jak jsem všude četla, že knížka je naprosto úžasná a že je lepší než Hunger games nebo jiné bestsellery, asi jsem od ní čekala trochu víc. Samozřejmě je to úžasný příběh plný napětí a všeho čeho má dobrá knížka mít, ale abych si z ní sedla na zadek to asi ne ;).

co říct na závěr? Možná vám bude připadat, že knihu moc kritizuji, ale není to tak. Je to velice dobrá knížka a určitě byste si jí měli přečíst. Rozhodně chybu neuděláte!









4 komentáře:

  1. Máme stejný názor, já taky čekala trochu větší bombu, na to, jak to všichni chválili a srovnávali s HG. Ale nemůžu říct, že by se mi nelíbila... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatiaľ všetky recenzie, čo som na Divergenciu čítala boli veľmi kladné. Ja neviem prečo, ale nenadchla ma. U mňa dostala len tri hviezdičky, priemer.

    OdpovědětVymazat
  3. Snad si knihu brzy přečtu a snad se mi nude alespoň trochu líbit!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Uvidíme, jaký názor si na ni udělám. Brzo se na ni vrhnu a co jsem tak čela, většinou byly recenze kladné.. Tak uvidíme... :)

    OdpovědětVymazat