pondělí 30. července 2012

Review - Hostitel








Autor - Stephenie Mayer

Název - Hostitel

Rok - 2011

Počet stran - 552


Anotace:
Hodnocení: 5/5
Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých“ lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice“ - její vetřelecká „duše“ - která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopk zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže – Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují. Stephenie Meyerová patří k nejzajímavějším autorům současnosti. Ve svém Hostiteli nám předkládá strhující a nezapomenutelné dílo o vytrvalosti lásky a o samotné podstatě toho, co člověka dělá člověkem. 

Reakce po dočtení:  Nádherný příběh...


Představte si, že jednoho dne zjistíte, že ve vesmíru nejsme sami. Nemůžete tomu uvěřit a říkáte si, že to není možné? Že to nemůže být pravda. Nakonec přece jen uvěříte, jenže to už je na všechno pozdě...

Poster k filmu
Mimozemšťané? Je to vůbec možné aby, žil někdo jiný než mi. Bohužel ano! Pro lidstvo už je nejspíše všechno ztraceno. Duše, které se rozhodly obsadit naši nádhernou, ale přesto krutou planetu, se snaží ze Země utvořit lepší místo. Někdo by mohl říci i ráj. Z ulic vymizelo násilí, všichni jsou mírumilovní a všude panuje klid. Ale za jakou cenu? Naše vědomí a rozum jsou potlačovány hostitely onoho druhu. Ztratili jsem nadvládu nad svými těly a možnost rozhodovat sami za sebe, nám byla odepřena.
 
Ale občas se najde někdo kdo svému hostitely odolá, někdo silný a odhodlaný žít. Melanie, žila na útěku několik let. Dařilo se jí skrývat před Dušemi a proto mohla žít sice drsný, ale svobodný život. Bohužel jednoho dne se jí stalo to co skoro všemi obyvatelům této planety. Její tělo už nepatřilo jí. Když do mladé dívky vložili Duši, jménem Poutnice, nemohla uvěřit tomu, že v Melaninim těle nejsou pouze její vzpomínky, ale i ona sama. Melanie se hodlala vzdát svého života a proto tvrdě bojuje... a nakonec zjistí, že ne všechny Duše jsou takové jaké se zdají. Některé dokážou milovat i člověka.

Už asi ani nemusím říkat, že tato kniha oplývá nejen originalitou, ale i napětím a všechnou tou omáčkou okolo. Když to vezmu kolem a kolem v knize té přímé "akce" zrovna moc není a celkem by se vám mohlo zdát, že v pětistech stránkách jste se toho moc nedozvěděli, ale i přesto se do téhle knihy zamilujete. Nejenom ty veškeré emoce ve vás probudí všechny stránky vašeho já, ale někdo se i po přečtení této knihy zamyslím sám nad sebou.

Tento příběh mě naprosto pohltil. Ať si kdo chce co říká, ale Stephenie Mayerová se opravdu ukázala. Jestli se někomu z vás nelíbila sága Stmívání a přišlo vám to jako moc velká slaďárna,  tahle knížka se vám bude rozhodně líbit. Já hltala každou stránku jedním dechem. Četla jsem tak usilovně, že mi stránky ubíhali mezi prsty ani jsem si neuvědomovala jak. Vážně, byla jsem na dvěstěosmdesáté stránce a když jsem koukla znovu byla jsem už na třistapadesáté, což se mi zase tak často nestává ;).

Co se mi na knížce taky hrozně líbilo bylo to, jak byli popisovány světy a planety našeho vesmíru. Například Planeta Květin, kde Květiny myslí a živý se slunečními paprsky nebo Planeta Medvědů, na které Medvědi stavěli obří města z ledu a vyřezávali je svými tlapami a bojovali proto Ohromným a zlý Drápatcům, kteří se je snažili zabít. Takové pěkné procvičení vlastní fantazie...

Jsem taky hrozně zvědavá na film. Jestli se režiséři budou knihy držet, myslím, že se máme opravu na co těšit. Ovšem se taky trochu bojím, že budu zklamaná, protože moje představivost nedostane to co chce :).

Knížku už nijak jinak hodnotit vážně nemůžu, protože moje svědomí by mi to dalo pěkně sežrat. Proto neváhejte a kdo knihu ještě nečetl koukejte to sakramanecky rychle napravit :D




Trailer k filmu...

9 komentářů:

  1. Souhlas! Tuhle knihu prostě miluju, jenom mě trochu mrzí, že hodně lidí se jí vyhýbá právě kvůli autorce. Rozhodně je to ale jedna z mých oblíbených knih. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli autorce rozhodně nemusí. Kdybych nevěděla že to psala Stephenie, tak bych to rozhodně nepoznala :D. Je to moooc hezká knížka ;)

      Vymazat
    2. No právě! V porovnání Stmívání - Hostitel je to úplně něco jinýho a vůbec není poznat, že to psala ta samá autorka. Navíc v tom samým porovnání mi vychází Stmívání jako naprostý nic. Ale i ze svýho okolí prostě vím, že hodně lidí se do toho nechce pouště právě proto, že je to od Stephanie. :)

      Vymazat
  2. No, právě protože je to od Stephenie by si to všichni měli přečíst a sami zjistit, že je vynikající autorka, která umí napsat nádherný a originální příběh pro dospělé. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Toto je opravdu úžasná kniha, mooooc se mi líbila. Jinak super recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, tak to si musím přečíst. Vypadá to hodně zajímavě.:)
    Jen doufám, že to bude v první osobě, to mám nejradši.:)
    A super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo je to v první osobě... teda spíše ve dvou, ale nechci tu spoilerova ;) a díky ;)

      Vymazat