středa 14. ledna 2015

RC Review - Nalezenec





Autor - D. M. Cornish

Název - Tetování krví: NALEZENEC

Rok - 2014 (druhé vydání)

Počet stran - 352







Anotace:
Polokontinent – země plná nebezpečí, nástrah, krvelačných příšer a drsných bojovníků, kteří jim musí čelit. Stane se jedním z nich i chlapec s dívčím jménem Rosamunda? 

Hodnocení: 4/5
Nalezenec vyrůstající v útulku je díky svému jménu terčem posměchu svých vrstevníků. Sní o tom, že se stane námořníkem, ale je vybrán pro úplně jiné povolání. Má se stát císařským lampářem. Vydává se na dobrodružnou cestu do Železné bašty, lampářské pevnosti, kde má podstoupit výcvik. Během putování divokou krajinou poznává Evropu, věhlasnou fulgarku, která právě v souboji s nebezpečnými netvory ztratila svého pomocníka. Stane se Rosamunda jejím pobočníkem, nebo se přece jen rozhodne vydat na dráhu lampáře? Jaká bude jeho volba? 

Začtěte se do 1. dílu strhující trilogie plné akce, napětí a nečekaných zápletek, která uchvátila čtenáře po celém světě. Do detailů propracovaný fantasy svět vás ohromí, uhrane, okouzlí…

Reakce po dočtení knihy: Jakpak si povedeš Rosamundo...

Představte si svět, ve kterém vaše noční můry ožívají. Pokud se dostanete někde ven z města, musíte se mít na pozoru. Nikdy nevíte kdo vás sleduje, i trocha neopatrnosti by vás mohla stát život.

Rosamunda Zaknihovaný
Vítejte na Polokontinentu. zemi, které vládne císař a kterou zužují příšery všech druhů a velikostí. Mnoho lidí a trochu jiných bytostí se zvláštními schopnostmi, například metat blesky se s nimi snaží bojovat a udělat tak Polokontinet bezpečnějším místem. Najdete zde mnoho zajímavých míst a měst, které bych vám doporučila navštívit. Například Vysoké klobouky, Hrdý morousov nebo Zaječí štulec. Ale na některá místa pozor! Držte se dál od Žíhaniště, mohli byste natrefit na Šklebouny (Pidimoury) a to by byla nejspíš poslední věc, kterou byste v životě udělali. Vítejte na Polokontinentu!

Chlapec. Nalezenec. Rozamunda. Rózička. Říkali mu už mnoha jmény, i nadávkami. Není se moc čemu ani divit. Kluk, který dostane dívčí jméno a žije v námořním útulku, se stane jasným terčem posměchu. Rosamunda je přesto statečný a chytrý chlapec a těší se až si pro něj někdo přijde a povolá ho do služby císaři. Od malička snil že ses tane ocťákem (námořníkem), ale osud tomu chtěl jinak. Jednoho dne se pro Rozamundu přijde muž, který si ho vybírá k tomu, aby se učil na Lampáře. A tím chlapcovo dobrodružná cesta začíná...


Rosamunda dostal instrukce, že se má dostavit do Vysokých klobouků. Muž jménem Sebastipol mu zdělil, že se má dostavit do přístavu, kde na něj čeká loď, která ho tam dopraví. Rosamunda se tedy octne na Prasečí hlavě. Nejodpornější a nejzuboženější lodi, kterou zatím viděl. Její kapitán není o nic lepší. Jak se později dozvídá, když musí unikat před palbou děl, poctivost jim také není známá. Tak se Rozamunda dostává od Prasečí hlavy pryč. Je v pěkné šlamastyce. Sám na neznámém místě, v lesích kde číhají příšery. Naneštěstí ho objeví lír Lucurius spolu s fulgarkou Evropou. Jeden podivnější než druhý. Rosamunda už o takových bytostech mnoho slyšel, ale žádnou nikdy nepotkal. Jestli se mohl pokládat dosud za šťastného, to teprve zjistí...


Příšera na cestě
Když se prokousáte začátkem jste za vodou :). Některé z vás by kniha mohla zaujmout už od začátku, já jsem měla ale zprvu trochu problém se začíst, ale přehoupla jsem se tak přes čtvrtku knihy a šlo to samo ;). Myslím, že kdybych knihu četla jako mladší byla bych z ní více nadšená, ale i teď mi přišlo, že je dobře napsaná a čte se dobře a svižně. Má ovšem trochu delší kapitoly, což mě trochu mrzelo, protože jsem si vždycky chtěla přečíst ještě kousek, což ovšem znamenalo nejméně dalších 20 stránek (nerada mám rozečtenou kapitolu). 

Další velké plus, které knize dávám je za ilustrace. Obrázky jsou moc krásné a u těch příšer jsem je ocenila. U postav už to nebylo takové hej, protože jsem si vždy postavu představovala trochu jinak, ale co nemusí přesně vypadat jak na obrázku že? Další věc která mě opravdu překvapila bylo to, že posledních skoro sto stránek jsou přílohy a slovník. Prostě čtete, čtete myslíte, že vám toho ještě zbývá a hle už je konec. Neodsuzuji to, myslím, že je to pěkný nápad. V knize je mnoho pojmů, jmen a dalších věcí, které si bud hned v první minutě přestanete pamatovat nebo vám úplně nedocvaknou. A k tomu máte krásné vysvětlivky na konci ;)

Co říct závěrem? Hezká fantasy kniha, která vás zavede k novým dobrodružstvím. A v únoru se těšíme na další díl Lampáře. A jak vám se líbil příběh malého Rosamundy? A kdo ho ještě nečetl dá mu šanci? ;)



Velice bych tímto chtěla poděkovat nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat zde.


1 komentář:

  1. Pěkná recenze :), ale knížku si nepřečtu fantasy není zrovna můj šálek kafe.

    OdpovědětVymazat