pátek 21. listopadu 2014

RC Review - Trhni si!





Autor - Andrea Kabeláčová

Název - Trhni si!

Rok - 2014

Počet stran - 392






Anotace: 
Hodnocení: 3 a půl/5
Mia je sedmnáctiletá holka, která se na vlastní pěst protlouká životem. K tělu si jen tak někoho nepustí a pro drsné slovo nejde daleko. Když odejde od své nesnesitelné matky, začne žít v opuštěném domě s partičkou kluků, kteří jsou na tom podobně jako ona. Když mezi ně přijde nový spolubydlící, není z něj Mia zrovna nadšená. Hádky jsou na denním pořádku, ale postupem času se ukazuje, že na rčení "co se škádlívá, to se rádo mívá", možná něco bude. 

Moje reakce po dočtení: Ty chlapy... 

Menší krádeže, možná i nějaké to výtržnictví není Mie jinak cizí. Není se ani moc divit. Její matka jí ve výchově moc vzorným příkladem nebyla. Hádky, alkoholový opar a cigarety se stali neodmyslitelnou vzpomínkou na Miino dětství.

Mia se už dlouhou dobu životem protloukala sama, ale když se jí naskytla příležitost opustit svou matku, ke které se nikdy necítila moc vázaná, nenechala si tuhle příležitost ujít. Každý v domě, do kterého se nastěhovala, na tom byl podobně jako ona. Problémy s rodiči či pěstouny a mnoho dalších nepříjemností. Možná proto si tak všichni dobře rozuměli. Její spolubydlící teď tvořilo pět chlapů: Lenny, Thomas, Simon, Duke a Cody. Přestože je s nimi jako jediná holka, umí si je srovnat do latě. Nadevše je miluje a hlavně oni jsou pro ní ta pravá rodina.

Problém ovšem nastává tehdy, když se do "rodiny" přidá další člen. Bred. Nejenže ho Mia doslova zneškodní když ho uvidí ve dveřích, ale vzájemná nevraživost je neopouští ani týdny poté. Nejrůznější provokace a někdy i velmi vtipné poznámky nenechávají chladného ani jednoho z nich. Ale osud tomu tak chtěl a z osobní nenávisti začalo vznikat něco příjemnějšího...

Na bydlení se šesti sexy boys bych si vážně rychle zvykla. Má to určitě i svá proti, ale když se ponoříte do příběhu a opominete těch pár drobností, jako jsou například oplzlé připomínky nebo neustálé koukání na akčnáky (kterými nepohrdnu ;)), je celkem fajn mít každý den na očích kousek pořádného šťavnatého masíčka :D

Musím vám říci, že kniha se mi opravdu líbila. Někdo by mohl namítnou, že hlavní hrdinka je opravdu otravná, kvůli kravině se hned vytočí a je pravda, že bych takhle mohla pokračovat ještě celý odstavec, ale mě se přesto Mia líbila, i se svými vrtochy, které mě tedy občas štvali. Dost možná je to tím, že nebyla taková jako skoro každá hlavní dívčí postava... taková živější :) Popravdě se, ale přiznám že kdybych potkala Miu v reálném životě, slušně řečeno moc bychom si spolu nerozuměly :D.

Když jsem dostala knížku do ruky celkem mě překvapila její tloušťka. Přeci jenom takové ty dívčí románky (myslím že asi tak s vyjímkou Padesáti odstínu šedi, které jsem mimochodem ještě nečetla) jsou dlouhé okolo těch 250 stránek. A ehle tahle jich má skoro 400. Mohlo by se vám to zdát zdlouhavé, ale já jsem si skoro na každé stránce bavila. Ano přiznávám, že po přečtení knížky se nezamyslíte nad světem a budete dumat dlouho do noci, ale tahle knížky měla podle mého názoru opačný účel. Je to kniha, u které se máte odreagovat a sem tam se opravdu zasmát. A Podle mě to je to občas po těch katastrofických dystopických příbězích opravdu potřeba :).



Velice bych tímto chtěla poděkovat nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat zde.



2 komentáře:

  1. Přesně takové knížky mám ráda. Teď zrovna nemám nic rozečteného, tak mrkn po této! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zase něco jiného :) takové trochu pubertální odreagování ;)

      Vymazat